"A szülők különválásának folyamata a legtöbb család életében krízishelyzet. Olyan új kérdésekkel, feladatokkal és kihívásokkal kell megbirkózniuk a felnőtteknek és a gyerekeknek egyaránt, melyekkel az addigi életükben nem találkoztak, a család korábbi rutinja és dinamikája átrendeződik.

Sokszor elbizonytalanodhatunk, hogyan is kellene jól és helyesen cselekednünk, nem mindig látjuk előre, tetteinknek milyen következményei lesznek.

A jövőben hogyan gondozzuk majd a gyerekeinket? Hol és kivel élnek majd a gyerekek, hogyan találkoznak velünk? Hogyan fogunk dönteni, és hogyan tudjuk a felelősséget vállalni? Mit tehetek, ha a család helyzete később megváltozik, és szeretném újra gondolni az eddig működő megoldásainkat? Hogyan fogom én ezt túlélni? Hogy segítsem a gyermekem? Mi játszódik le bennünk? Kitől kaphatok külső segítséget?

 Ezzel a kiadvánnyal ahhoz szeretnénk segítséget adni, hogy megfelelő ismeretek alapján tudatos, átgondolt és előremutató döntések születhessenek."

 

 Külön élünk - együtt nevelünk

 

Váláslabirintus

 

A Család- és Gyermekjóléti Központ legújabb projektje válásban érintett családok számára.

 

 Mi minden történhet a válás során? 

Milyen hatással lehet a válás a gyerekekre?

Kinek a segítségére számíthatunk?

 

A játék megírásának célja az volt, hogy felkészültebb, tudatosabb, felelősebb szülőként éljük meg egy esetleges válás rendkívül nehéz élethelyzetét.

 

http://valaslabirintus.hu/index.php

 

Szerepjáték a válás krízisének megértéséhez.

  • Mi a mediáció?
  • Hogyan tudjuk konfliktusainkat megnyugtatóan és fenntarthatóan rendezni?
  • Milyen szemlélettel érdemes megközelíteni konfliktusainkat?
  • Melyek azok a kommunikációs eszközök, amelyek segítségünkre lehetnek vitáink rendezése során?
  • Milyen előnyei lehetnek a válási mediációnak?
  • Hogyan lehet a gyerekeket megkímélni az elhúzódó válás feszültségeitől?
  • Mi segítheti szülői együttműködésünket?

 

Kiadványunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Reméljük,hogy Olvasóink ráismernek majd élethelyzeteikre, és tudjuk őket inspirálni elakadásaik megoldásában. Szeretnénk abban is segíteni a szülőket, hogy a válás során képesek legyenek „jól” figyelni gyermekükre. Írásunkban támpontokat kaphatnak arra, hogyan tudják meghallani, elismerni a gyerekek igényeit, és hogyan tudják a változás nehézségét tudatossággal csökkenteni. Az a célunk, hogy ebben a kritikus élethelyzetben a szülők ne érezzék magukat egyedül.

Ismerjék meg a mediációt, és bátran keressenek Bennünket!

 

Partnerré válunk a mediációval

 

 

Kedves Érdeklődő Fiatal!
 
Ezzel a rövid összefoglaló kiadvánnyal egy hatékony alternatív vitarendezési módot, a mediációt mutatjuk be. Bizonyára te is tapasztaltad már a környezetedben, akár otthon vagy az iskolában, hogy konfliktusok voltak, vannak és lesznek is. Ez így van jól, mert nem vagyunk egyformák.
 
Habár legtöbbször békés úton megoldódnak a nehéz helyzetek, tanulunk és fejlődünk a megtapasztalt szituációk által, hogyan kommunikáljunk másokkal és hogyan reagáljunk egy-egy feszült helyzetben nyugodtan. A kivétel erősíti a szabályt, amikor ezek a konfliktusok nem oldódnak meg békésen, higgadt kommunikációval, akkor nézeteltérések következhetnek be. Ilyen helyzet lehet, ha válnak a szüleid, nehéz a kapcsolattartás a különélő szülőddel vagy nem jössz ki jól azzal a szülőddel, testvéreddel, akivel együtt élsz.
 
Megoldásképpen ebben a kiadványban kínálunk segítséget a konfliktusrendezés kapcsán, hogy mi is történik a szülők válásánál vagy azt követően. Emellett arról is találsz információt, hol és kitől kérhetsz segítséget.